В даній статті проведено аналіз основних тенденцій розвитку ресторанного бізнесу України. Проаналізовано основні
показники, що характеризують специфіку розвитку ресторанного бізнесу за різними джерелами інформації, зокрема:
обсяг реалізованої продукції, кількість підприємств та закладів ресторанного бізнесу. Надана структура закладів
ресторанного бізнесу. Виявлено основні фактори впливу на сучасний розвиток ресторанного бізнесу. Досліджено такі
фактори, як: ціна, маржа, попит, імпортозаміщення, необхідні інвестиції. Визначено найбільш ефективні напрямки
функціонування закладів ресторанного бізнесу, серед них: орієнтованість на середній ціновий сегмент ринку, діяльність
з обслуговуванням напоями, виготовлення крафтової продукції та відмова від імпортних товарів.
In this article an analysis of the main development trends in the restaurant business of Ukraine is carried out. The main indicators
characterizing the specifics of the restaurant business development on different sources of information are analyzed, in particular:
volume of sales, number of enterprises and institutions of restaurant business. The structure of restaurant business institutions is
provided. Major factors of influence on modern development of restaurant business are revealed. Such factors as: price, margin,
demand, import substitution, necessary investments are researched. The most effective directions of functioning of restaurant
business institutions are determined, among them: focus on a market mid-price segment, activity with servicing by drinks,
production of craft-products and refusal of import goods.