Аннотация:
Визначено основні тенденції розвитку внутрішнього ринку
рибної продукції в Україні, оцінка якості та безпечності м’яса свіжої річкової та морської
риби, що реалізується через роздрібну мережу у місті Кривий Ріг.
У дослідженні використано комплекс загальнонаукових методів: групування
та аналізу статистичної інформації, порівняння отриманих значень та екстраполяції результатів на наступні періоди розвитку, а також вимірювальні методи товарознавчої експертизи.
Визначено основні тенденції розвитку внутрішнього ринку рибної продукції, що безпосередньо залежать від макроекономічної кон’юнктури. У 2016 р. обсяг ринку був
на 8,9 % менше, ніж у 2010 р. Внутрішній ринок риби на 30 % представлений імпортованою
продукцією. Зменшення купівельної спроможності стимулює виробництво та продаж недорогих консервів та готових рибних продуктів. Макроекономічна стабілізація може стимулювати зростання обсягів ринку на 2–3 % у 2018 р. Дослідження якості підтвердило більшу
поживну цінність морської риби. У досліджених зразках м’яса свіжої річкової риби встановлено вміст гранично допустимої кількості важких металів, що є наслідком забруднення навколишнього середовища добувними та переробними підприємствами регіону