eONPUIR

Тенденції розвитку внутрішнього ринку макаронних виробів в Україні

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Бавико, Олександр Євгенович
dc.date.accessioned 2019-06-04T08:03:50Z
dc.date.available 2019-06-04T08:03:50Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Бавико, О. Є. Тенденції розвитку внутрішнього ринку макаронних виробів в Україні / О. Є. Бавико // Торгівля і ринок України : темат. зб. наук. пр. – Кривий Ріг, 2018. – № 1 (43). – С. 43-50. uk
dc.identifier.issn 2079-4762
dc.identifier.uri http://dspace.opu.ua/jspui/handle/123456789/8561
dc.description.abstract Мета. Метою представленого дослідження є визначення основних тенденцій розвитку внутрішнього ринку макаронних виробів, формування короткострокових прогнозів щодо обсягів та специфіки попиту на відповідні продукти з метою їх використання у процесі формування асортиментної політики великих торговельних мереж. Методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових методів: узагальнення, порівняння, побудови та аналізу динамічних рядів даних, структурно-функціонального аналізу та екстраполяції у прогнозуванні. Результати. Обсяг реалізації макаронних виробів за період з 2010 по 2017 рр. зріс на 191,6 % і склав 3018 млн. грн. у порівняних до 2010 р. цінах зростання складає 46,5 %. Споживання макаронних виробів населенням України при середній вартості в діапазоні 12–15 грн. за кг, склало 4,7–5,9 кг на одну особу. Кризове зменшення обсягів ринку у 2014–2015 рр., змінилось стабілізацією та помірним зростанням у 2016–2017 рр. Короткостроковий прогноз на період 2018–2019 рр. вбачає зростання ринку на рівні середньорічних темпів, які складають 6,6 %, що робить ринок макаронних виробів одним з можливих напрямів для розширення фінансових вкладень. Загальна динаміка частки макаронних виробів вітчизняного виробництва на внутрішньому ринку є від’ємною, у 2017 році відповідний показник склав 74,9 %, що на 4,9 % менше ніж у 2010 р. Лідерами за часткою товарних позицій, що складає 96 % в асортименті супермаркетів торговельних мереж є українські виробники. Основними серед споживчих уподобань покупців при виборі макаронних виробів є: стабільно висока якість, виготовлення з твердих сортів пшениці, відомий бренд, приємний зовнішній вигляд виробів, приваблива упаковка, низька вартість. en
dc.language.iso uk en
dc.publisher Донецький нацональний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського en
dc.subject внутрішній ринок en
dc.subject макаронні вироби en
dc.subject асортимент en
dc.subject обсяг ринку en
dc.subject критерії споживчого вибору en
dc.subject структура ринку en
dc.title Тенденції розвитку внутрішнього ринку макаронних виробів в Україні en
dc.type Article en
opu.kafedra Кафедра підприємництва і торгівлі uk
opu.citation.journal Торгівля і ринок України en
opu.citation.firstpage 43 en
opu.citation.lastpage 50 en
opu.citation.issue 43 en
opu.staff.id o.ie.bavuko@opu.ua en


Файлы, содержащиеся в элементе

Этот элемент содержится в следующих коллекциях

Показать сокращенную информацию