Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.opu.ua/jspui/handle/123456789/11104
Название: Кінетика структурування піщано-рідкоскляних сумішей паро-мікрохвильовим затвердінням
Другие названия: Kinetics of sand – sodium silicate solute mixtures structuring by steam–microwave solidification
Авторы: Солоненко, Людмила Ігорівна
Солоненко, Людмила Игоревна
Solonenko, Liudmyla
Ключевые слова: ливарна форма
стрижень
пара
рідке скло
структурування
силікат натрію
температура
кінетика
Дата публикации: 2019
Издательство: Національна металургійна академія України, м. Дніпро
Библиографическое описание: Солоненко, Л. І. Кінетика структурування піщано-рідкоскляних сумішей паро-мікрохвильовим затвердінням / Л. I. Солоненко, С. І. Реп'ях, К. І. Узлов // Теорія і практика металургії. - № 4 (121). - Дніпро, 2019. - С. 50-60.
Краткий осмотр (реферат): Робота присвячена вирішенню проблеми зниження викидів шкідливих та отруйних речовини у навколишнє середовище та зниження витрат мінеральних копалин, зокрема, кварцового піску за рахунок використання у виробництві ливарних форм і стрижнів з екологічно безпечного сполучного матеріалу (натрієвого рідкого скла) і застосування паро-мікрохвильового затвердіння (ПМЗ-процес) для структурування піщанорідкоскляних сумішей (ПРС). В роботі використано стандартні і загальноприйняті методи і методики дослідження структури формувальних та стрижневих сумішей, визначення температури і маси. Вперше досліджено кінетику і розроблено опис механізму структурування ПРС структурованих за ПМЗпроцесом, визначені основні закономірності процесу структурування та розроблено відповідні аналітичні залежності. Встановлено, що основною причиною обмеження ефекту структурування по ПМЗ-процесу є поглинання водяної пари силікатом натрію з шару води-конденсату в капілярах ПРС. При цьому об’єм ПРС, структурованої за ПМЗ-процесом, тим більше, чим менше використано рідкого скла для приготування суміші, чим нижче уявна щільність ПРС і чим триваліше час впливу на суміш мікрохвильового випромінювання. Облік отриманих результатів при розробці технологій виробництва ливарних форм и стрижнів за ПМЗпроцесом дозволить прогнозувати властивості та якість ливарних форм і стрижнів, підвищити якість виливків і знизити їх собівартість, провести заміну екологічно небезпечних сполучних матеріалів імпортного виробництва на екологічно безпечне рідке скло вітчизняного виробництва, що у цілому зменшить шкідливі викиди з ливарних цехів в навколишнє середовище та їх потребу у кварцовому піску.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.opu.ua/jspui/handle/123456789/11104
ISSN: 1028-2335
Располагается в коллекциях:Матеріали конференцій, семінарів каф. ТУЛП

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
ТПМ,4,2019.pdf3.84 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.