Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.opu.ua/jspui/handle/123456789/7248
Название: Модальність можливого в парадигмі гуманітарних наук
Авторы: Янушевич, Ирина Анатольевна
Ключевые слова: модальність можливого
історична динаміка культури
альтернативні можливості
невизначеність
модальність реального та належного
Дата публикации: 25-Авг-2017
Издательство: Відавничий дім "Гельветика"
Библиографическое описание: Янушевич, І. М. Модальність можливого в парадигмі гуманітарних наук // ІДЕЯ І ДІЯ: погляд Ф./П./П./С./ : колективна монографія. - Херсон, 2017. - С. 191-203.
Краткий осмотр (реферат): Існування модальності дозволяє аналізувати форми людської діяльності, форми культури і свідомості з точки зору їх відтворювального змісту. Аналіз тієї або іншої функції культури не зводиться до її ототожнення з модальністю, але повинен виявити структуру модальності, що лежить в її конкретно-історичній формі, виявити провідну модальність. Розмежування трьох модусів буття і відповідно трьох модальностей висловлювання належить до прадавніх тем філософії. Ще Арістотель проводив ретельне розрізнення між дійсним, можливим і необхідним – ділення, пізніше розвинене в середньовічній схоластиці і Кантом. Очевидно, вичленення трьох модальностей відповідає якійсь глибинній моделі свідомості. Особливий інтерес цій тріаді надає той факт, що вона ніяк не укладається в діалектичну схему, не розкладається на тезу, антитезис і синтез. Кожна з модальностей визначається по відношенню до іншої, але не може бути зведена до синтезу двох інших модальностей або до їх опосередкуванню. Сучасна філософія, вичерпавши модальність сущого і належного, які звужували її теоретичну достовірність, відкриває в собі можливість третьої модальності – модальності можливого, яка здатна розширити її практичну застосовність.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.opu.ua/jspui/handle/123456789/7248
ISBN: 978-966-916-380-6
Располагается в коллекциях:Монографії каф. ФМН

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Модальність можливого в парадигмі гуманітарних наук.doc125.5 kBMicrosoft WordПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.