В результаті проведеного дослідження проаналізовано обсяги споживання основних продуктів харчування населенням
України. Проведено порівняльний аналіз нормативного (вимоги, рекомендовані Українським науково-дослідним
інститутом гігієни та Міністерством охорони здоров’я і Всесвітньої організації охорони здоров'я) та фактичного
споживання продовольства. Проаналізовано показники функціонування ринку харчових продуктів України за 2010-2017
роки. Визначено основні тенденції розвитку ринку: збільшення обсягів виробництва; зменшення внутрішнього попиту за
рахунок зменшення кількості споживачів, втрати контролю над територіями, девальвації національної валюти;
збільшення обсягів експорту; зменшення обсягів імпорту; зростання сегментів функціональних, органічних, веганських,
кошерних, халяльних продуктів тощо.
As a result of the study, the consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine was analyzed. A comparative analysis
of the regulatory (requirements recommended by the Ukrainian Research Institute of Hygiene and the Ministry of Health and the
World Health Organization) and actual consumption of food were conducted. The indicators of functioning of the food market of
Ukraine for the years 2010-2017 are analyzed. The basic tendencies of market development are determined: increase of
production volumes; decrease in domestic demand by reducing the number of consumers, loss of control over territories,
devaluation of the national currency; increase in export volumes; decrease in import volumes; growing segments of functional,
organic, vegan, kosher, halal, and more.