Робота присвячена вивченню біологічно активних сполук у екстрактах різних сортів винограду: Мускат Білий, Суручанський Білий та Кишмиш. Було визначено кількісний вміст поліфенолів, флавоноїдів, каротиноїдів та аскорбінової кислоти, а також вміст клітковини залежно від сорту винограду. Встановлено, що Кишмиш займає перше місце за вмістом аскорбінової кислоти та каротиноїдів; Мускат – за вмістом поліфенолів, а Суручанський білий – за вмістом флавоноїдів. Вміст клітковини для всіх сортів винограду міститься на рівні 2 – 4 %.
Работа посвящена изучению биологически активных веществ в экстрактах разных сортов винограда: Мускат Белый, Суручанский Белый и Кишмиш. Было установлено количественное содержание полифенолов, флавоноидов, каротиноидов и аскорбиновой кислоты, а также содержание клетчатки в зависимости от сорта винограда. Установлено, что Кишмиш занимает первое место по содержанию аскорбиновой кислоты и каротиноидов; Мускат – по содержанию полифенолов, а Суручанский белый – по содержанию флавоноидов. Содержание клетчатки для всех сортов винограда на уровне 2 – 4 %.
The work is devoted to the study of biologically active substances of extracts of different grape varieties: Muscat White, Suruchansky White and Kishmish. It was shown, that quantitative content of polyphenols, flavonoids, carotenoids, ascorbic acid and cellulose was determined depending on the grape variety. It was found that Kishmish occupies the first place in the content of ascorbic acid and carotenoids; Muscat – according to the content of polyphenols, and Suruchansky White - in content of flavonoids. The cellulose content for all grape varieties was 2 – 4 %