Була розглянута типова технологічна схема виробництва цукру продуктивністю 3000 т/добу та визначено відповідні ексергетичної характеристики. Окремо були оцінені втрати ексергії і ступеня термодинамічної досконалості для основних процесів цукрового виробництва, а саме: підготовки сировини, підігріву сиропів, випарювання, збору сиропів, фільтрації. Як показали розрахунки, для системи виробництва цукру в цілому найбільші ексергетичної втрат (понад 70%) припадають на процеси випарювання, тому цим процесам повинно бути приділено найбільшу увагу.
Была рассмотрена типовая технологическая схема производства сахара производительностью 3000 т/сутки и определены соответствующие эксергетические характеристики. Отдельно были оценены потери эксергии и степени термодинамического совершенства для основных процессов сахарного производства, а именно: подготовки сырья, подогрева сиропов, выпарки, сбора сиропов, фильтрации. Как показали расчеты, для системы производства сахара в целом наибольшие эксергетические потери (более 70 %) приходятся на процессы выпарки, поэтому этим процессам должно быть уделено наибольшее внимание.
A typical technological scheme of sugar production with a capacity of 3000 tons/day was considered and the corresponding exergy characteristics were determined. The loss of exergy and the degree of thermodynamic perfection for the typical processes of sugar production were evaluated: preparation of raw materials, heating of syrups, evaporation, collection of syrups, filtration. As calculations have shown, for the system of sugar production as a whole, the greatest exergy losses (more than 70%) fall on evaporation processes, therefore, the most attention should be paid to these processes.