In this article professional training of accounting and control specialists in the hotel and restaurant business within competence-based approach is proved. The concept «professional competence» for accounting and control
specialists in the hotel and restaurant business is specified and her functions and components are allocated. On certain components of professional competence the structure of the curriculum of training of accounting and control specialists in hotel and restaurant business on the basis of competence-based
approach on basic and special disciplines is offered. The changes in the structure of professional training of accounting and control specialists in the hot
el and restaurant business within competence-based approach are defined, their introduction will ensure the formation of a competitive specialist and the integration of the national education system into a single educational field in Europe.
В даній статті розглянуто професійна підготовка фахівців з обліку та контролю в готельно-ресторанному бізнесі у рамках компетентнісного підходу. Уточнено поняття «професійна компетентність» для фахівців з обліку і контролю в готельно
-ресторанному бізнесі та виділено її функції та складові. За визначеними омпонентами професійної компетентності запропонована структура навчального плану підготовки фахівців з обліку та контролю в готельно-ресторанному бізнесі на основі компетентнісного підходу за базовими та спеціальними дисциплінами. Визначено зміни у структурі професійної підготовки фахівців з обліку та онтролю в готельно-ресторанному бізнесі у рамках компетентнісного підходу, впровадження яких забезпечить формування конкурентоспроможного фахівця і інтеграцію національної системи освіти в єдиний освітній простір Європи